Close

Iskolai lemorzsolódás, iskolaelhagyás

Kutatási adatok szerint iskolai lemorzsolódás, korai iskolaelhagyás veszélye akkor áll fenn, ha a tanuló tanulmányi átlaga az adott félévben nem érte el a közepest, illetve akkor, ha az előző félévhez képest legalább 1,1 jeggyel romlott az átlaga. A felmérés alapján a magyar diákok összesen 11 százalékát fenyegeti a lemorzsolódás. ezen belül szakiskolások 21 százaléka, az általános iskolai tanulók 12 százaléka fenyegetett. A lemorzsolódás veszélye a gimnáziumokban a legalacsonyabb, mindössze 3 százalék.

A végzettség nélküli iskolaelhagyók arányának csökkentésére irányuló EU 2020 stratégia célkitűzéséhez kapcsolódva Magyarország a végzettség nélküli iskolaelhagyók arányának 10%-ra csökkentését vállalta 2020-ig.

„A végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentésének alapja a köznevelési rendszerben tanulmányokat folytató, lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók kiemelt, komplex támogatása, ami a köznevelési rendszer szintjén elsősorban a korai iskolaelhagyással kiemelten érintett nevelési-oktatási intézmények fejlesztésével, illetve az ezen intézmények és pedagógusaik számára nyújtott szakmai szolgáltatások biztosításával érhető el.”- olvasható az Oktatási Hivatal honlapján.

A „Suliplussz” program elkötelezett az iskolai lemorzsolódás csökkentésében, melyet mentori tevékenység működtetése is támogat. Előrelépést jelent a jelen megvalósítási időszakban az, hogy a mentorált tanulók komplex fejlesztésében előtérbe kerülnek a pedagógus szakembereken túl egyéb, humánszolgáltatásokat nyújtó professziók is. Az innovatív, holisztikus megközelítés kapcsán ki kell emelnünk, hogy a református egyházközség vezetőjének munkássága révén, a hitéleti vonatkozások, problémakezelési stratégiák is felbukkannak a mentorált személyek egyéni fejlesztésében, illetve egyéb, a civil szférában jelen lévő szakmai tartalmak is preferálttá váltak. A komplex problémakezelés egyre színesebb módon valósul meg, a projektbe bevont tanulóink a három konzorciumi partner vonatkozásában is egyre inkább személyre szabott szolgáltatáscsomagban részesülnek.

Kuik Erika mentor

J.L.Seaugull Alapítány

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support