Close

Kapcsolatfelvétel EFOP-5.2.1-17 konstrukció kedvezményezettjével

Konzorciumunk a megvalósításában álló programra a vonatkozó felhívásban foglaltaknak eleget téve kapcsolatot létesített az EFOP-5.2.1-17 konstrukció egyik megvalósíts alatt álló projektgazdájával.

Kedvezményezett: Váltó-Sáv Alapítvány / KultúrÁsz Közhasznú Egyesület

Megvalósítás: 2018-2022

Az EFOP 5.2.1. projektek célja, a (köz)szolgáltatások elérhetőségének és minőségének fejlesztése érdekében társadalmi innovációk kifejlesztése és kipróbálása. Magyarország Kormányának felhívása alapján a humán szolgáltatásokat nyújtó állami és nem állami intézmények, szervezetek és fenntartóik számára, a társadalmi innovációk kifejlesztése és kipróbálása, a helyi szolgáltatások és közszolgáltatások elérhetőségének és minőségének fejlesztése érdekében lehetőséget teremtett 50- 300.000.000 Ft támogatási összegben.

A ’Suliplussz’ programban a megvalósításban résztvevő szakemberek saját kapcsolati hálójának működtetése révén egy olyan EFOP 5.2.1. projektre esett a választás a kapcsolatfelvétellel és szakmai konzultációval összefüggésben, amelynek egyik konzorciumi partnere a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület. A közösségi bűnmegelőzés modellje projektet a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület konzorciumi partnerként valósítja meg a Váltó-sáv Alapítvánnyal együttműködve.

A projekt fő célja a bevont partnerek közreműködésével a közösségi bűnmegelőzés eljárásnak kidolgozása, ezzel a bűnelkövetések és az áldozattá válás megelőzésének csökkentése. A közösségi bűnmegelőzés célja, hogy a bűnmegelőzés fogalma a közösségfejlesztés kontextusába helyeződik, ezzel az egyéni felelősség mellett a közösségi felelősségvállalás is megjelenik a célcsoporttagok esetében. A projekt keretében egyrészt ismeretek, információk átadására, másrészt szemléletváltásra, valamint új módszerek bevezetésére kerül sor. Összegezve a projekt szolgáltatásfejlesztési kísérletet kíván megvalósítani, ami a felmerülő problémákra és kihívásokra reagál és egyben egy új, innovatív kezdeményezést valósít meg.

A projekt célcsoportját a 14-30 éves ifjúsági korosztály alkotja, köztük hátrányos helyzetűek is, elsősorban az Észak-Alföldi, valamint a Dél-Alföldi régióban. A támogatási időszak: 2018.05.01. – 2022.04.30. (48 hónap), az elnyert összeg: 59.999.071 Ft az egyesület költségvetését tekintve.

A workshop formában megvalósuló kapcsolatfelvételre és szakmai konzultációra 2019. augusztus 26-án került sor. A program helyszíneként a Debreceni Egyetem egyik szemináriumi terme szolgált, ahol Dr. Juhász Erika, a KultúrÁsz Egyesület elnöke foglalta össze egy prezentációval a saját projektjük céljait, szolgáltatásait. Ezt követően a két projekt hasonlóságainak összevetése történt meg, a ’Suliplusz’ projekt kollégái is kérdéseket tettek fel a bűnmegelőzési projekt kapcsán. Érdekes tapasztalatokat vitattak meg a workshop résztvevői, hiszen mindkét projektben jellemző a hátrányos helyzetű célcsoportokkal való aktív foglalkozás, így ennek mentén számos hasonló kérdés, anomális jelent meg a megvalósítás során. Érdekes párhuzamot vontak a szakemberek annak kapcsán is, hogy a célcsoporttagok bevonása milyen szempontrendszer mentén történt meg, s hogy ennek az alapvető tevékenységnek milyen jelentős szerepe van a projektek további szakmai sikereit, eredményeit illetően.

A szakmai kerekasztal céljainak megfelelően egy értékes szakmai diskurzushoz vezetett, amelynek eredményeképpen az egyesülettel való további kommunikáció és tapasztalatcsere is megvalósulhat a két szervezet további projektjeinek egyedi igényeit figyelembe véve.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support