Close

Workshop a tanulásért – látogatás az Apollo Tyres gyárában

A “SULIPLUSSZ” Társadalmi innováció a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központban (EFOP-5.2.4-17-2017-00003) elnevezésű pályázat keretében 2019. 09. 26-án elmehettünk az Apollo Tyres gyöngyöshalászi gyárába. Mielőtt elindultunk, volt egy tájékoztató az iskolában, és aláírtuk a jelenléti ívet is. Ezt követően buszra szálltunk, és elindultunk a célállomás felé.

Amikor megérkeztünk, tájékoztattak minket a biztonsági szabályokról, és megkaptuk a látogatói kártyát. Ezután bementünk egy terembe, ahol egy előadást hallgattunk meg illetve néztünk végig, amiben a cég alapítóiról, a gumik gyártásáról és a képzésekről is szó volt.  Utána elkezdődött a gyárlátogatás. Első helyszínünk az acélbetét gyártása volt. Ott megnéztük a felszerelését, tárolását, ami egy olyan szobában volt, ahol a páratartalom 30% alatti, hogy ne oxidálódjon a fém.

Ezt követően a gumi keverésének folyamatát néztük meg. Láthattuk a nyers kaucsuk gumit, a vegyszereket, amiket biztonságosan belekevertek, illetve a készre kevert gumi anyagát.

Aztán következett a gumi összerakása, ami szerintem a leglenyűgözőbb része volt az általunk látott folyamatoknak. Az a mérnöki pontosság a gépek között, és hogy minden olyan összhangban volt, csodálatos élményt nyújtott.

Miután a gumit összerakták, ment a vulkanizálóba, ahol 10 percen keresztül folyamatosan nyomás alatt tartották, illetve megtudtuk azt is, hogy mindehhez 190°C-os hőmérsékletet biztosítottak.

Az elkészült gumikat egyenként leellenőrizték: a minőségét, formáját. Ezt a munkát személyek és egy gép is végezte. Itt tehát a gépek mellett nagy szükség van az emberi munkaerőre is.

A túra végén visszaértünk a terembe, ahol pogácsa és víz és más finomságok fogadtak. Hazatérés előtt kaptunk a cégtől egy bögrét ajándékba. Bátran állíthatom, hogy ez a nap mindannyiunk számára igazi, feledhetetlen élmény volt. Nekem különösen tetszett mindaz, amivel ma találkoztam, mivel én vegyészmérnök szeretnék lenni.                                              

                                                                                              Kajdi Viktor mentorált (EJROK, 9.a)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support